Prețurile vor crește în condițiile majorării accizei la carburanți

Alimentele s-au scumpit oricum cu 2,4 %în prima jumătate a anului, iar condiţiile meteo crează premizele unor scumpiri noi.
Sindicatele din industria alimentară spun că până în octombrie n-ar trebui să vedem scumpiri la alimente. E posibil însă ca unii comercianţi  să se grăbească, mai ales la produsele din carne și lapte.

Patronatul din industria laptelui precizează că preţul produselor lactate ar putea să crească cu maximum 1%, dar decizia de scumpire aparţine de fapt reţelelor de supermarketuri. La fel se întâmplă şi cu pâinea. Producătorii trebuie să accepte preţul impus de supermarketuri, chiar dacă le cresc costurile de producţie.

Legumele şi fructele se vor scumpi şi ele, mai ales că din octombrie intrăm în sezonul importurilor.

Agricultorii care vând în pieţele din Bucureşti spun că nu îşi permit să scumpească marfa, pentru că oricum au clienţi puţini.

Chiar înainte de anunţarea majorării accizelor, BNR avertiza asupra scumpirii majorităţii produselor din coşul de consum. Creșterea costurilor de producție în industria alimentară şi scumpirea gazelor naturale au fost atenuate în trimestrul II tocmai de ieftinirea combustibililor.

Source: Prețurile vor crește în condițiile majorării accizei la carburanți

Comentarii

comentarii