Şoimii patriei, invenţia prin care Ceauşescu îndoctrina preşcolarii

Ceauşescu a inventat în 1976 organizaţia „Şoimii patriei“, prin care copiii cu vârste cuprinse între 4 şi 7 ani erau îndoctrinaţi şi înregimentaţi în sistemul comunist. Scopul organizaţiei era educarea copiilor într-un spiritul elogios faţă de PCR şi de dictator. Şoimii aveau obligaţia de a recunoaşte fotografiile cu Nicolae şi Elena Ceauşescu.
În 1976, în plin elan dictatorial, Ceauşescu visa o societate uniformizată sub principiile comunismului şi se pregătea să crească şi să educe tinere generaţii în spiritul societăţii socialiste. Elevii de şcoală generală fuseseră deja înregimentaţi în uniformele de pionieri, iar elevii de liceu jurau deja credinţă patriei şi slavă conducătorului iubit din uniformele de UTC-işti. Singurii copiii din sistemul de învăţământ pentru care nu fusese creată încă o formă de înregimentare sub stindardul Partidului Comunist Român erau cei din ciclul preşcolar.

1976 a fost anul în care lui Ceauşescu i-a venit ideea înfiinţării organizaţiei ”Şoimii Patriei”, prima organizaţie din ţările aflate sub comunism, care înregimenta copiii cu vârste cuprinse între 4 şi 7 ani. Decizia a fost luată la Congresul educatiei politice si al culturii socialiste, în domeniul muncii ideologice, politice şi cultural-educative din 1976. În viziunea lui Ceauşescu, micuţii care nu ştiau nici să scrie şi nici să citească urmau să-şi aducă şi ei contribuţia la creşterea ”societatii socialiste multilateral dezvoltate”.

Scopul organizaţiei era „educarea moral-civica a copiilor, în spiritul umanismului, al dragostei şi respectului faţă de patrie şi popor, faţă de Partidul Comunist Român”. Organizaţia Şoimii patriei, împreună cu Organizatia Pionierilor şi Uniunea Tineretului Comunist, urmau să completeze procesul de educare a tinerei generaţii pe care Ceauşescu o visa o generaţie matură de comunişti convinşi.

Şoimii patriei aveau datorii încă de la 4 ani. Recunoaşterea fotografiilor cu Nicolae şi Elena Ceauşescu şi recunoaşterea drapelului erau unele dintre ele. Potrivit documentului prin care se înfiinţa organizaţia ”Şoimii Patriei”, scopul era următorul:  „Cunoaşterea Drapelului PCR, recunoaşterea portretului tovarăşului Nicolae Ceauşescu şi al tovarăşei Elena Ceauşescu, informarea copiilor asupra înaltelor funcţii pe care le îndeplinesc pe linie de partid şi de stat, prezentarea unor aspecte semnificative din copilărie şi adolescenţă, principalelor momente din activitatea revoluţionară din trecut şi din ultimele decenii; sublinierea rolului hotărâtor al tovarăşului Nicolae Ceauşescu şi al tovarăşei Elena Ceauşescu în asigurarea tuturor condiţiilor de creştere şi educare a copiilor, de dezvoltare economico-socială a patriei noastre. Iniţierea asupra unor elemente accesibile lor cu privire la rolul conducător al partidului în societatea noastră, al calităţii acestuia de centru vital al naţiunii noastre, asupra necesităţii de a urma întocmai îndemnurile şi chemările partidului, ale conducerii sale“.   Uniforme pentru şoimi   Uniforma pentru fetiţe era alcătuită din fustiţă albastră sau pantalon albastru, bluză portocalie cu epoleţi, fundă roşie cu tricolor, pălărie albastră şi ciorapi albi. Nu lipsea ecusonul cu însemnele organizaţiei. Băieţii aveau pantaloni albaştri, lungi sau scurţi, bluză portocalie cu epoleţi, fundă roşie cu tricolor, şapcă albastră, ciorapi albi şi ecuson. Înscrierea la grădiniţă era urmată de festivitatea de intrare în organizaţie.

 

Festivităţile erau adevărate evenimente la care se prezentau nu doar părinţii şi rudele copiilor, ci şi reprezentanţii organelor de partid şi de stat. Pionierii erau cei care înmânau grupelor de şoimi ai patriei însemnele organizaţiei. Fiecare şoim primea insigna şi fiecare grădiniţă avea drapelul organizaţiei. De la eveniment, nu lipseau momentele de poezie şi cântec dedicate Partidului Comunist Român.

Sursa: text si foto

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ